MED
Je to prírodná sladká hmota prírodného charakteru produkovaná včelami z nektáru rastlín, zo sekrétov živých častí rastlín, alebo z výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, výlučkami svojich žliaz, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel. Tvoria ho rôzne druhy cukrov, najmä fruktóza a glukóza, ako aj iné látky, ako sú organické kyseliny, enzýmy a tuhé čiastočky pochádzajúce zo zberu medu. Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická. Chuť a aróma sa menia, avšak sú odvodené od pôvodu rastliny.
Obsahuje:
- cukry: glukózu,fruktózu,sacharózu,dextríny
- vodu
- organické kyseliny: jablčnú, vinnú, citrónovú
- aminokyseliny : prolin,kys.glukonová,lyzín
- enzýmy:glukozooxidáza,diastáza,invertáza
- vitamíny C a skupiny B – napr. A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
- minerálne prvky: K,Ca,Na,Mg,Fe,Cu,Co,Zn,I,F
- aromatické látky
- farbivá
- hormóny: acetylcholín, noradrenalín, adrenalín
Kryštalizácia, táto prirodzená vlastnosť medu je známkou jeho pravosti a zárukou toho že med pri stekucovaní nebol prehriaty na vysokú teplotu. Čas kryštalizácie medov je rôzny, kryštalizácia medu závisí od viacerých faktorov (pomer glukózy a fruktózy, spôsob spracovania, teplota skladovania), opatrným zahrievaním medu vo vodnom kúpeli teplom do 50 C med vrátime do pôvodného stavu pred skryštalizovaním. Hydroxymetylfurfural je látka, ktorá vzniká pri zahrievaní glukózy a fruktózy. Jeho prítomnosť v mede poukazuje na vek či zahrievanie medu. Obsah hydroxymetylfurfuralu nesmie byť viac ako 15 mg/kg. Obsah sacharózy v mede nesmie byť viac ako 5 %. Pre porovnanie klasický stolový cukor obsahuje 99 % sacharózy.
Med sa farebne líši podľa pôvodu:
- nektárové medy sú zvyčajne svetlé, okrem pohánkového medu, kotrý je tmavohnedý
- medovicové medy sú tmavé (zo smrekovej medovice je červenohnedý, z jedľovej je tmavoolivovohnedý)
Odporúča sa konzumovať denne. Je zdrojom okamžite využiteľnej energie a tiež:
- pôsobí antibioticky a protizápalovo,
- posiľňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje spánok,
- rýchlo vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok,
- zlepšuje a prehlbuje spánok,
- má veľké využite v cukrovinkárstve a gastronómii a veľa ďalších…
Pri zaraďovaní medu do jedálnička berte do úvahy, že med je vysokoenergetická potravina. Za rozumnú dávku vo výžive detí sa pokladá 30 g denne, u dospelých nemá denná dávka presiahnuť 100 g. Kalorická hodnota 100 g medu predstavuje 303 kcal.
PEĽ
Peľové zrnká sú samčie pohlavné bunky vyšších rastlín. Každá rastlina má špecifický tvar, veľkosť a farbu peľových zŕn. Včely zbierajú peľ a donášajú ho do úľa v obnôžkach na poslednom, treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku. Pri zbere a počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnkám výlučky svojich žliaz, čím sa okrem iného tlmí rast baktérií. Každý rastlinný druh má iný tvar a veľkosť peľového zrnka. Peľové zrnká môžu byť pretiahnuté, guľovité, alebo sploštené. Celkový obrys peľových zŕn je rôzny, napríklad okrúhly, eliptický, uholníkový alebo kosoštvorcový. Peľové zrnká môžu byť hladké, niektoré majú ostne, zárezy na povrchu, či nepravidelné priehlbiny alebo výstupky. K pomerne výrazným znakom peľových zrniek patrí ich farba, ktorá je výraznejšia najmä pri množstve peľových zŕn a v ich suchom stave. Väčšinou prevládajú odtiene žltej farby, menej odtiene modrej, fialovej alebo červenkastej.
Obsahuje:
- vodu
- bielkoviny
- aminokyseliny
- nukleové kyseliny
- cukry
- tuky
- minerálne látky: Na, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se
- organické kyseliny a enzýmy: pepsín, trypsin, amyláza, invertáza,
- vitamíny: A, B, C
Čerstvý peľ sa skladuje hlboko zamrazený alebo vysušený bez prístupu vzdušnej vlhkosti a slnečného svetla.
Odporúča sa:
- ako celkový výživový prostriedok pri úbytku životných síl,
- pri chudokrvnosti z nedostatku železa,
- pri chorobách pečene – žltačke, cirhóze,
- je účinný prostriedok pri hyperplázii prostaty,
- pri mentálnej anorexii a celkovo pri podvýžive,
PROPOLIS
Je to prírodná harmonicky vyvážená látka s výraznými antibiotickými a imunostimulačnými účinkami. Je to živicová hmota, pri izbovej teplote vláčna, v chlade je krehká až drobivá, žltohnedej až tmavohnedej farby. Produkujú ho včely na tmelenie rôznych trhlín a otvorov, regulujú ním veľkosť letáča, aby sa ubránili pred sliedivými včelami a chladu, na zatmelenie štrbín v úli, k vyhladzovaniu a vyrovnávaniu častí úľa, vystuženiu plástov a mumifikovaniu živočíchov, ktorí vnikli do úľa. Včely zbierajú z púčikov a vetvičiek vŕb, topoľov, briez, jelší gaštanu jedlého borovice, smreka a niektorých bylín. Propolis nemá stále chemické zloženie. Závisí od regiónu, kde ho včely zbierajú. Má veľmi premenlivé zloženie, dodnes bolo izolovaných okolo 180 rôznych látok
Obsahuje:
- asi 55% živičných a balzamovacích látok
- asi 30% vosku a mastných kyselín
- 5-10 % éterických olejov
- asi 2-5% peľu
- vitamíny B1 /tiamin/, PP /kyselina nikotínová/, provitamín A.
- minerálne latky: Na, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P
- škoricový alkohol, kyselinu škoricovú a triesloviny
- organické kyseliny
- flavonoidy
Flavonoidy majú rozhodujúci podiel na imunopotenciálnych vlastnostiach propolisu. Ich bohatý výskyt v propolise potvrdzuje v porovnaní s medicínsky používanými antibiotikami jeho široké spektrum účinnosti proti baktériám, vírusom, a hubám. Okrem toho sú nežiaduce účinky veľmi zriedkavé – alergická reakcia je u propolisu 1:2000. To sa o farmaceuticky vyrobených antibiotikách vôbec nedá povedať.
Má výrazné farmakologické využitie:
- pôsobí bakteriostaticky
- pôsobí baktericídne
- tlmí bolestivosť
- pôsobí antitoxicky
- pôsobí priamo proti niektorým vírusom
- zastavuje rast plesní a ničí ich
- pôsobí protizápalovo
- podporuje hojenie rán
- pôsobí dezinfekčne
- tlmí účinok škodlivého žiarenia na organizmus
Suchý propolis sa doporučuje uskladňovať na tmavom a chladnom mieste. Pri uskladnení vo vzduchotesných nádobách si udrží účinnosť až 5 rokov. Najúčinnejší je však v čerstvom stave.